De verhalen van Vancouver deel 1


Inleiding

Vrijwel direct na Beijing beginnen de voorbereidingen al voor Vancouver. Want de periode tussen de zomer en winterspelen is relatief kort. Slechts 18 maanden. De tijd tussen de winter- en zomerspelen is namelijk 30 maanden. En dan scheelt dus exact een jaar.  Twijfel of ik het wel of niet zou willen doen zijn er niet. Ik heb de winterspelen altijd gezelliger gevonden dan de zomerspelen. Dus we gaan naar Vancouver.

Inschrijven

Zoals bij elke Olympische Spelen begint het met inschrijven. Ondanks dat ik er reeds een aantal heb gewerkt, moet je toch weer een uitgebreid formulier invullen met je persoonlijke gegevens, opleiding, ervaringen en je eventuele wensen. Nieuw is dat je nu ook wordt gescreend door de RCMP, de Royal Canadian Mounted Police. Zeg maar de lokale BVD. Weer een gevolg van de situatie in de wereld.

Vervolgens begint het lange wachten. Dat is overigens ook niet nieuw, dat hoort er nu eenmaal bij. Je krijgt een globale planning en je kan in je profiel de voortgang zien. Dat blijft een hele tijd op "Under Review"  staan.


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_354407_790175.jpg


Via mijn contacten in Amerika begrijp ik dat men, zoals bijna gewoon is, voorrang geeft aan inwoners van Canada. Zo was het in Turijn en vooral Beijing ook het geval. Nou ja, ik heb zelf de ervaring dat het goed gaat komen, en daar berust ik dus in .

VOF Ritsel en Ratsel

Naar ruim drie jaar in de periferie van de Olympische Spelen te hebben geleefd, is het volgens collega Dick Jansen tijd geworden voor een officiŽle erkenning. Vanaf heden is het instituut dat bijna al uw wensen (en vooral de onze) mogelijk maakt opgericht. Wij hebben de naam zorgvuldig gekozen naar intensief marktonderzoek. En presenteren u met trots de naam en het logo


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_326495_615080.jpg"Need I say more?" U zult de komende tijd nog veel van ons horen. En mocht u referenties willen hebben over werkzaamheden uit het verleden, dan adviseer ik u om deze site nog eens na te lezen. 

Nieuwe website gelanceerd

Naar ruim drie jaar gebruik te hebben gemaakt van de huidige lay-out, is het nu tijd om veranderingen door te gaan voeren. Niet omdat ik dit zo graag wil, maar omdat de software die ik gebruik, zodanig verouderd is dat ik moet gaan investeren in nieuwe software. Dus geen FrontPage meer. Ik blijf in dezelfde familie en ga over op Expression Web, ook van Microsoft. Met dank aan vriend Derk.

De software is de basis, maar helaas kan je het ontwerp niet zo maar over zetten. En om met de tijd mee te gaan, zou een nieuw ontwerp ook niet misstaan. Dan kan ik meteen ook een aantal andere veranderingen doorzetten. Alleen ontwerpen is niet mijn sterkste punt, dus op zoek naar een goede webdesigner. Dat is lastiger dan ik dacht. Ook omdat ik eigenlijk geen budget heb. De kosten zijn al hoog genoeg. Via via ben ik terecht gekomen bij Design-JS. De eigenaresse Thea heeft mij supergoed geholpen en heeft heel goed begrepen wat ik wilde bereiken. Alle lof voor het geslaagde ontwerp!http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_260602_935552.jpgDan begint het rottige werk. Alles moet worden over gezet naar de nieuwe website. En dat is een tijdrovend en lastig karwei. Vele uren en dagen zijn hiermee gemoeid. Ik hoop dat iedereen het kan waarderen, anders is al het werk voor niets geweest. Ik probeer er naartoe te werken dat de website 100 dagen voor de openingsceremonie klaar is. Dat lukt niet, het wordt een paar dagen later.

En dan is het eindelijk zo ver, de nieuwe site gaat live op zaterdag 7 november. En dan blijft er nog heel veel te doen. Thea, de dame die het nieuwe ontwerp heeft gemaakt, 'helpt' mij elke dag met het sturen van e-mails waarin diverse puntjes ter verbetering in staan. Fijn dat zij dit doet, anders had ik de helft zelf gemist. Je wordt ook een beetje blind voor fouten. Dit zal nog wel een paar weken doorgaan. Het lastigste is om een selectie van alle foto's op de site te zetten. Dat werkt nog steeds niet naar behoren. Maar dat gaat goed komen, ook dat!

Mexicaanse griep voorzorgsmaatregelen

Op de vrijwilligers site van Vancouver 2010 is een speciaal hoofdstuk gewijd aan de Mexicaanse griep. Het H1N1 virus zou een Olympische Spelen ernstig kunnen verstoren. Zodoende laat men niets aan het toeval over. Elke vrijwilliger is (min of meer) verplicht om zich te laten inenten tegen dit virus. Minimaal 14 dagen voor de aankomst en je dient het aan te kunnen tonen. Wil je alles weten, lees meer...

Verveling slaat toe

Door de jaren heen leer je verschillende andere vrijwilligers kennen over de hele wereld. Daarvan hebben ook de meeste (behalve enkele Amerikanen) nog steeds niets officieels gehoord. En slaat de verveling toe. Zo kreeg ik vanuit Amerika een mooi stukje huisvlijt  opgestuurd met in de hoofdrol enkele bekende personen. Ik ben blij dat ik niet de vrouw persoon ben toebedeeld. De volgende beelden zijn niet geschikt voor mensen met een zwak gestel. Kijk en huiver:

Mogelijke problemen voor Heineken Holland House

De Vancouver Sun heeft een artikel geschreven dat er problemen zijn met het verstrekken van de werk visa voor de medewerkers van het Heineken Holland Huis. Het toekennen ervan hangt af van de flexibiliteit van de Canadese overheid die hierover een besluit moet nemen.

De afgelopen maanden zijn alle medewerkers geselecteerd, uitgebreid getraind en staan nu te popelen om te gaan werken in Vancouver. De vluchten en accommodatie zijn (vanzelfsprekend) ook al geregeld. Het zou toch te gek voor woorden zijn dat er geen Nederlanders in het "Holland House" zouden mogen werken. Sinds 1992 is dat nog nooit gebeurd, en zal hopelijk ook niet gaan gebeuren.

Het is onmogelijk om zoveel mensen uit Canada in te huren die Nederlands spreken, de werkzaamheden kunnen verrichten en vooral de Nederlandse cultuur kunnen uitdragen. Juist dat laatste is een kritische succesfactor waarom het HHH altijd zo populair is. Een stukje Nederland in het buitenland.

De burgemeester van Richmond (waar het HHH komt te staan) is, samen met de provinciale dranken toezichthouder, bezig om een oplossing te vinden voor de problematiek. een van de genoemde onderwerpen is om de capaciteit van 3500 personen te verlagen naar 1500 personen. Dat zou dan dringen worden om binnen te kunnen komen, zelfs voor Nederlanders...

Met dank aan Saskia 't Lam die hierover op haar blog schreef.


Nieuws over mijn inschrijving als vrijwilliger

Gisteren, zaterdag 21 november, kreeg ik een bijzondere mail. Nee, niet uit Lausanne, maar uit de Verenigde Staten. Collega JP heeft, in overleg met het IOC, contact gehad met VANOC. Op zich niet bijzonder, maar wel dat men eindelijk mijn (en enkele andere) inschrijving positief is bevestigd en dat we dus in principe naar Vancouver gaan. Een kleine hoera is weer op zijn plaats, met een slag om de arm. Ik wil het eerst nog even officieel bevestigd zien.

Ik dacht dat ik na Beijing alle ambtenaren geneuzel wel had meegemaakt, maar ik blijf mij verbazen over VANOC. Eerder een heel positieve indruk gekregen door de voortvarende aanpak en deze is omgeslagen in een mindere (lees negatieve) indruk. Geen individuele communicatie en nooit nieuws. Overal moet je achteraan. Zouden ze dat in Beijing hebben geleerd?

De afgelopen weken heb ik intensief contact gehad met de IOC collega's in Lausanne, maar zonder het gewenste resultaat. Dan ga je toch denken welke politieke spelletjes er worden gespeeld tussen het IOC en VANOC. Uit andere bronnen al vernomen dat VANOC heel stringent de Canadezen bij alles voortrekt, en dat is een grote hobbel die niet eenvoudig te omzeilen valt.

Helemaal hip: De Canadese Olympische wanten "Mittens"

De rage in Canada zijn momenteel de "red mittens" de rode wanten met daarop het Olympische logo. Oorspronkelijk waren deze bedoeld voor de fakkel dragers bedoeld en zouden eigenlijk wit moeten zijn. Dit volgens de Olympische normen. Maar eigenzinnig als de Canadezen zijn, hebben ze gekozen voor de nationale kleur van Canada: rood!

En met succes, er zijn er al meer dan een 550.000 van verkocht voor een bedrag van $10,= per set. Daarvan gaat 4$ naar de training en opleiding van sporters en is er al meer dan 2,2 miljoen dollar ingezameld. Wilt u ze ook hebben, dat kan. Ze zijn online te koop op de website van Vancouver 2010, of via de Vancouver 2010 Olympic Store, The Bay, Zellers en Home Outfitters. Dit voor het geval dat u nog in Canada moet zijn de komende weken. Na de introductie vlogen de wanten over de toonbank en waren ze zelfs even 'uitverkocht'. Wees niet bang dat u misgrijpt, en worden nog ruim een miljoen van gemaakt. Dus ook voor u een leuk cadeau voor onder de boom. Snel bestellen....


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_370792_680470.jpgBevestiging ontvangen: Ik ga naar Vancouver toe!!

We zijn weer een weekje verder, ondertussen regelmatig contact gehad met diverse personen over de hele wereld. Van Lausanne naar Amerika tot aan Vancouver toe. Er zit schot in, en de komende dagen moeten alle stukjes op zijn plaats gaan vallen. Ik heb een positieve (bijna bevestigende) email ontvangen dat alles goed gaat komen. Maar nog steeds geen officiŽle bevestiging via de Olympische website. De dagen volgen elkaar op en steeds geen nieuws te melden. Tot zojuist, vrijdag 27 november 2009 om 18:30 uur.


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_426433_661947.jpg


Dat is super goed nieuws en ik ben hier erg blij mee. Meteen maar even ingelogd in het systeem en mijn deelname bevestigd. Dan hebben we dat ook alvast gehad. Volgens mij ben ik de eerste Nederlander die is uitgekozen om als vrijwilliger te gaan werken op de Olympische Spelen in Vancouver. En ik hou iedereen zo goed mogelijk op de hoogte.


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_854991_781909.jpg


Het werkschema is nog niet bekend, maar dat weet, in grote lijnen, nog wel vanuit het verleden. Dat komt wel goed, geen probleem. Jippie!!! De vlag kan uitgehangen worden.

Zo wonen Sven Kramer en de andere Nederlandse atleten straks in Vancouver

Het Olympisch dorp in Vancouver is gelegen op een van de mooiste plekjes van Vancouver. Men heeft een oud industrieterrein 'opgeofferd' om de Olympische atleten straks goed onder te kunnen brengen. Met uitzicht op het water en aan de overzijde ziet men het BC stadium waar de opening- en sluitingsceremonie zullen plaatsvinden.


Na de Olympische Spelen worden de appartementen verkocht. Dus ook u kunt uw eigen appartement kopen waar eerder bijvoorbeeld Sven Kramer enkele weken in heeft gewoond. De project ontwikkelaar is al volop bezig met de verkoop, dus als u interesse heeft, kijk dan even op onderstaande plaatjes. Voor de goede orde, ik mag van het NOC-NSF geen commerciŽle uitingen plaatsen op mijn site, dus daarom wil ik benadrukken dat dit slechts informatief is.


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_935512_185195.jpg


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_828790_326524.jpg


En dit wordt dus mijn werkomgeving tijdens de komende Olympische Spelen in Vancouver. Daarnaast is er nog een Olympisch dorp in Whistler, in een geheel andere stijl. In die omgeving worden de berg onderdelen gehouden, zoals bijvoorbeeld het skiŽn, bobslee en snowboarden. Ook daar zal zeker gaan komen.

Olympic village Whistler http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_297774_523975.jpg

Dick Jansen nieuws (update 11-12-09)

Mijn goede vriend en partner in de VOF Ritsel en Ratsel Dick Jansen heeft nog steeds geen definitieve bevestiging mogen ontvangen. In Beijing was er een minder goede afloop, dus wilde Dick liever weer gaan werken, daar waar zijn hart ligt, in de Olympic Oval bij de media jongens. Maar het bleef lang stil. Te lang. Zelfs zo lang dat Dick de moed bijna had opgegeven. Dat zou een groot verlies zijn. Ik zou zo graag weer samen dit avontuur met hem willen beleven, en juist nu omdat hij een zwaar jaar achter de rug heeft. Deze klus zou hem veel goed kunnen doen.

Deze week krijg ik een geheel losgeslagen Dick aan de lijn. Ze willen dat hij supervisor wordt van de mixed zone in de Olympic Oval. (dat is de ruimte waar alle journalisten de atleten kunnen spreken en filmen direct na de races). Dat zou fantastisch zijn.

Update vrijdag avond 11 december 2009:

Ik krijg een telefoontje van Dick. Hij is gebeld vanuit Vancouver en... hij heeft de baan gekregen!! Dat is fantastisch nieuws. Eerder zei men dat hij volgende week gebeld zou worden, maat toen voorspelde ik al dat hij vrijdag zou worden gebeld. En zo geschiedde het. Onbelangrijk. Hij is er bij en moet nu alles snel gaan regelen. Gepland vertrek half januari. Ik denk dat ik maar meereis dan. Dan kan ik ook alvast even kijken daar.


http://olympic-games.eu/files/albums/albumbig9_760811_292104.jpg


Dit gaan we vieren!. De dag erna weer minder nieuws, het aanbod is weer 'on hold' gezet. Om gek van te worden. Drie dagen later toch weer contact en een uitnodiging voor een telefonisch sollicitatiegesprek. Dat gaat gelukkig goed en begint het wachten. We houden u op de hoogte van de vorderingen. Het moet toch goed gaan komen?!

Screening door de Royal Canadian Mounted Police (RCMP)

Na de eerder gedane bevestiging denk je dat alles in kannen en kruiken is. Niets is minder waar, want nu ga je in de ambtelijke molen. Het eerste signaal hiervan is dat je gescreend wordt. Niet schrikken, dat hoort er nu eenmaal bij. In ItaliŽ en China besta ik bij alle verschillende geheime diensten, maar Canada nog niet. Ze hadden geen spion die dat kon regelen, dus sturen ze je een persoonlijk inschrijfformulier. Ze willen alles weten over je achtergrond, verblijf en nog vele andere onderwerpen zodat ze inschatting kunnen maken of je een gevaar vormt, of niet. Zonder positief resultaat krijg je geen accreditatie. Dat gaat ook wel goed komen, ik heb totaal geen slechte plannen kan ik u via dit medium bevestigen.

RCMP formulier

Bosco Sport is de officiŽle partner van Sochi 2014

Deze website gaat over Nederland en alles wat er in Vancouver gebeurt en gaat gebeuren. Toch even een kleine zijstap door nieuws wat velen mogelijk is ontgaan. Bosco Sport heeft aangekondigd dat zij tot Sochi 2014 de sponsor van het Russisch Olympisch team en van Sochi 2014 zal worden. En vooral dat laatste is erg interessant, want dat betekent dat ook de vrijwilligers kleding door dit merk zal worden  geleverd. Hiermee gaat een persoonlijke wens in vervulling. Ik ben al fan van Bosco Sport sinds Turijn 2006 waar men enorm opviel met de uitbundige kleding in de kleuren wit en rood. In loop van de jaren heb ik al een aardige collectie vergaard (op de ritsel en ratsel manier), Ben in Moskou geweest in hun superstore in het warenhuis GUM en in het Russia house in Beijing. Iets waar je bijna geen toegang tot krijgt. Neem gerust eens een kijkje op de website. Erg exclusief maar wel prijzig.

Bosco Sport Sochi 2014

Visum gedoe

Gisteren weer informatie uit Vancouver gekregen. Na de screening, volgt nu de visum procedure. Ik heb hier al eerder over geschreven in verband met de HHH crew waar men lastig over deed om hen een visum te verstrekken. Dat is gelukkig allemaal opgelost. Nu is het mijn beurt. Een lijvige brief met allemaal zware teksten is het gevolg. In eerste instantie lees ik dat ik een visum moet aanvragen. Dat kan niet in Nederland, maar dat moet in ... Berlijn. Dat is een stukje rijden. Alternatief is ... Parijs. Leuk voor een weekendje uit, maar niet voor een visum. Later lees ik het nogmaals (nu wel goed) en zie dat dit alleen geldt voor landen waar een toerist ook een visum nodig heeft om Canada in te komen. Ik hoef alleen het toegezonden formulier te laten zien bij de immigratie en dat is mijn entreekaart voor Canada. Gelukkig maar.

Visa Canada tekst

Interview Radio Nederland Wereldomroep (10-12-09)

Interview RNW Hilversum  Interview RNW Hilversum  RNW centrale

In Nederland groeit het enthousiasme over de Olympische Spelen. Dat is te merken aan de bezoekers aantallen die weer omhoog gaan naarmate de openingsceremonie dichterbij komt. Maar ook aan het aantal reacties wat we via de website mogen ontvangen. Wij proberen nog steeds elke reactie persoonlijke te beantwoorden. Michiel van Radio Nederland Wereldomroep heeft de VOF Ritsel en Ratsel uitgenodigd om in Hilversum een kop koffie (met koek) te komen drinken en hem meer te vertellen over onze ervaringen met de Olympische Spelen. Ruim twee uur verder, en na een interessante rondleiding, klapperden de oren van Michiel en stroomde hij over van de verhalen en de ervaringen. Dat gebruikt hij weer voor een artikel op de website van RNW. De meest opmerkelijke uitspraak kwam van mijzelf; "Ik wordt in 2028 voor de Olympische Spelen van Amsterdam de eindverantwoordelijke van alle vrijwilligers!". Er is dus werk aan de winkel.

Mijn Olympische medaille

Tussen alle voorbereidingen door neem je ook nog je oude mappen met documenten door. Zodoende kwam ik iets tegen wat ik vier jaar geleden mocht ontvangen in Turijn. Nota bene bij de sluitingsceremonie aldaar. Dus toen kreeg ik al mijn eerste medaille voor de Olympische Spelen van Vancouver. Mooi hť?

Olympic Games Emblem Vancouver 2010

Het logo van de Olympische Spelen van Vancouver heeft op de voorzijde het Vancouver logo staan; de inukshuk. Dat staat symbool voor hoop en vriendschap door heel Canada. Op de achterzijde staat het symbool van de vier oorspronkelijke aboriginal gebieden waar de Olympische Spelen gaan plaatsvinden: Lil'wat, Musqueam, Squamish en Tseil-Waututh. De medaille gaat mee naar Vancouver.

In actie op het Olympisch kwalificatie toernooi (OKT)

Ik heb gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om het OKT van heel nabij te mogen volgen. Dit door middel van een foto accreditatie van de organisatie. De resultaten hiervan kan je lezen in de informatie pagina, maar collega Ratsel maakte ook nog een paar plaatjes van uw verslaggever in actie. Deze wilde ik u niet onthouden. Daarvoor dank!

OKT Heerenveen december 2009 OKT Heerenveen december 2009

Foto's: Dick (Ratsel) Jansen

Onverwachte tegenslag, met schaatsen 3 ribben gebroken. Geen voorbezoek Vancouver mogelijk

Afgelopen vrijdag 8 januari 2010 was het natuurijs bij ons in de buurt eindelijk sterk genoeg om te kunnen schaatsen en konden we weer genieten van de schaatspret. Echter deze was van korte duur. Na een klein half uurtje verloor ik mijn evenwicht toen ik met mijn schaats door een scheur heen reed. Met een sierlijke zwaai (volgens mijn vriendin) viel ik achterover op het ijs. De pijn was zo erg dat ik even het bewustzijn ben verloren. Toen ik bij kwam voelde ik botten in mijn borst langs elkaar schrapen. Niet goed dus. Gelukkig waren er veel omstanders (waaronder een arts) die hun hulp aanboden en zo ben ik naar de kant gebracht op een plastic stoel. De politie, brandweer en ambulance stonden al klaar om mij naar het ziekenhuis te brengen Met desastreuze gevolgen. 3 Gebroken ribben en minimaal een maand uit de roulatie. En dat terwijl ik woensdag naar Vancouver zou afreizen, samen met Dick Jansen. Dit is een enorme tegenslag, ik had al diverse afspraken staan die ik moet gaan afzeggen.

Nu zit/lig ik thuis op de bank om zo snel mogelijk te gaan herstellen. En daar gaan we alles aan doen. Naast zware pijnstillers, heb ik een soort korset om mijn bovenlichaam om de boel zo goed mogelijk te fixeren, zonder dat mijn ademhaling belemmert wordt. anders bestaat de kans op longontsteking en dat kunnen we er niet bij hebben. Maar ook extra calcium (melk) en pillen voor het sneller herstellen van de botten. Zelf is er een magneet mat aangeboden om sneller te kunnen herstellen.

Toch zal het herstel vooral tijd gaan kosten en ik hoop dat ik begin februari alsnog naar Vancouver kan afreizen. Ik wil het voor geen goud missen daar.!!

Ron Speksnijder met 3 gebroken ribben Ron Speksnijder met 3 gebroken ribben

UPDATE 15 januari. Na een week met heel veel pijn en vooral ook ongemak, ben ik vanmorgen terug gegaan naar het locale ziekenhuis voor controle en nieuwe foto's. Daar kon met niet veel meer vertellen dat er geen complicaties geconstateerd zijn bijvoorbeeld met de longen. Het is namelijk erg belangrijk dat deze normaal blijven functioneren. Men maakt nog al eens mee dat na een gebroken rib, men korter/hoger gaat ademen en daardoor kan het vocht niet uit de longen en krijg je een longontsteking. En dat is iets wat men heel erg graag wil voorkomen. Bij mij gaat dat dus goed. Maar ook is pijn draaglijker geworden. Slapen is nog steeds erg lastig, dus hopelijk gaat dat snel ook beter worden. Wat mij erg tegen viel was dat na een week niets doen, de fysieke kracht al erg is afgenomen. Na een stukje lopen loop ik al te puffen en te steunen. En dat terwijl ik dacht dat ik een redelijke conditie had.  Vliegen mag nog niet, dus ik moet geduld hebben. Het nieuwe plan is om eind januari richting het westen te gaan.

Veiligheid boven alles in Vancouver, dus ook SafeSex voor alle bezoekers

SafeGames2010 is een particuliere organisatie die zich ten doel heeft gesteld om mensen te informeren over de risico's die men loopt bij drank  en drugs in combinatie met onveilige seks. Voor iedereen die het nog niet weet in ons kleine landje; Vancouver wordt ook wel het Amsterdam van Noord Amerika genoemd. Dus erg liberaal, maar ook met een hoog aantal drug gebruikers.

Trouwe lezers van dit blog weten dat, de mannelijke schrijver, (Ik dus) een bovengemiddelde interesse heeft in al het mooie van sex. Dus ook seks tijdens de Olympische spelen. En dan niet op mijzelf gericht, maar vooral op iedereen binnen de Olympische gemeenschap. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk, en in hoeverre beÔnvloed dit de prestaties tijdens de wedstrijden. Of bevorderd het de prestaties. Zo ben ik tijdens de Olympische Spelen van Turijn op zoek gegaan naar de Olympische condooms in het Olympische dorp. En heb deze uiteindelijk ook gevonden.....

Terug naar de organisatie SafeGames2010. Gekleed in de outfits van diverse erotische superhelden, zoals "captain condom", "fly girl"en "slightly above average man" zullen ruim 200 vrijwilligers tussen 12 en 28 februari zo'n kwart miljoen condooms uitdelen aan mensen in Vancouver. Daarnaast geeft men informatie over de verschillende aspecten van onveilige seks in combinatie met drank en drugs. Men is nog op zoek naar extra vrijwilligers, dus als je in de buurt ben en minimaal 2 dagen beschikbaar bent, stuur dan een mail naar volunteer@safegames2010.com.

Safe games 2010 condoom

Olympisch lespakket voor de Olympische Spelen van Vancouver beschikbaar

Mijn zoon Bastiaan zit in groep 8 van het basisonderwijs. Ik verveel hem "tot in den treuren" met mijn Olympische "geneuzel". En nu heb ik ook nog zijn meester geÔnformeerd dat er een speciaal lespakket beschikbaar is over de Spelen van Vancouver 2010.

Het Olympisch lespakket ĎVancouver 2010í is een levendig pakket met een breed scala aan lesvormen over de Olympische Spelen. De verschillende sporters en sporten komen aan de orde, net als achtergronden over de Olympische Winterspelen, sportlessen en maatschappelijke vraagstukken. Leerlingen worden vooral ook uitgedaagd om een mening te vormen over de Olympische Spelen ťn over zichzelf. Wat is eerlijk? Hoe haal ik het beste uit mezelf?

Het Olympisch Stadion heeft in opdracht van NOC*NSF dit nieuwe lespakket ĎVancouver 2010í ontwikkeld. Het lesmateriaal biedt Olympische inspiratie voor alle basisscholen in Nederland. Eerder maakten al ruim 2.000 Nederlandstalige basisscholen gebruik van het lesmateriaal over de Olympische Spelen in Beijing. 

Het lespakket is volledig digitaal en kosteloos, is geschikt voor alle groepen (1-8) van het basisonderwijs en is voor alle scholen verkrijgbaar via www.klassetv.nl/olympischlespakket. Heb je nog vragen over het lespakket Stuur ze dan een e-mail.

Alle Twitter berichten van de Olympische Sporters en supporters zijn via NOC*NSF website te volgen

Sinds vandaag, 15 januari is de nieuwe website www.Olympisch.nl in de lucht. Hier kan men alle Twitter berichten lezen van de Olympische atleten en de supporters. Voor diegene die nog niet bekend is met Twitter; iedereen kan korte berichtjes versturen (via de computer, telefoon of iPod) om anderen te vertellen wat ze aan het doen zijn. In korte tijd is Twitter erg populair geworden. Onder andere door de situatie in Iran waar, ten tijde van de onlusten, normale communicatie niet mogelijk was. Door aan je berichtje een code (tag) toe te voegen, wordt hij zichtbaar op de website en kan je soortgelijke berichten gemakkelijk volgen. Voor deze website dien je de tag #os2010 bij je bericht te zetten. Natuurlijk zal deze website ook via Twitter iedereen op de hoogte houden. Je kan ons volgen via www.twitter.com/olympicgameseu

www.olympisch.nl NOC*NSF website

Een rondje Olympische huizen in Vancouver

Lezers van dit Blog zijn reeds ruimschoots geinformeerd over wat NOC*NSF allemaal gaat doen tijdens de Olympische Spelen. Maar wij zijn niet uniek in deze, of toch wel? Naast het Holland Heineken House hebben diverse andere landen ook hun "thuisbasis" in Vancouver ingericht. Wij zijn volop bezig met het organiseren van bezoeken aan de verschillende landen huizen en gaan onze ervaringen delen met u. In eerste instantie nemen wij u mee om een aantal huizen te introduceren aan u.

Russia House

Alles wat maar fout is, verenigd zich in het Russia House. Nee, dat is geen veronderstelling, maar een eigen waarneming vanuit Beijing. Foute mannen, met (te) jonge charmante tafel dames en heel veel protserigheid. Audi was in Beijing de hoofdsponsor en had verschillende showauto's staan in het Russia House. De staff en bobo's werden rondgereden in dikke Audi A8's. Dat is weer eens wat anders dan de Nederlandse Volkswagens. De auto's hadden steevast donker getinte ramen en waren voorzien van de uitbundige Bosco Sport stickers. Dit is de kledingsponsor van het Russische Olympisch Team. En van Sochi 2014. Er is een uitgebreide shop waar je de kleidng kunt kopen. Neem wel een goed gevulde portemonee mee. Het Russia House is niet vrijelijk toegankelijk, je moet een uitnodiging hebben, of een vlotte babbel aan de deur. Je wordt gefouilleerd bij de ingang. In Vancouver zal het Russia House worden gevestigd het Iconic Science World (bij BC). Het is geopend vanaf 12:00 uur.

 Russia House Vancouver Russia House Vancouver Russia House Vancouver

Germany House

Ook onze oosterburen hebben een eigen plek in Vancouver waar men een hapje en drankje kan nuttigen. En natuurlijk de eigen atleten zien en huldigingen bijwonen. Het zal worden gevestigd in de Simon Fraser University en de sfeer zal niet te vergelijken zijn met die van het HHH, zo is mijn verwachting. De Duitse tv heeft hier haar eigen studio voor interviews met gasten en atleten. Het huis is geopend vanaf 16:00 uur tot 02:00 's nachts. Er isplaats voor ongeveer 600 gasten. En ja, u kunt hier een traditionele "bradwurst" eten. Omdat Duitsland veel atleten heeft die op de berg venues in actie komen, is er ook een dependance in Whistler.

En de rest.......

Ik kom er nu achter dat het er toch wel heel veel zijn, en welke voeg je wel toe, en welke niet? Maar daar is ook een oplossing voor, De mensen van Citycaucus.com hebben een heeel compleet overzicht gemaakt (Where 2 be for free) van alle plekken die gratis toegankelijk zijn en waar je kan feesten in Vancouver tijdens de Olympische Spelen. Dat scheelt mij weer veel typwerk.

Grote geldbedragen voor Nederlanse medaille winnaars in Vancouver

Elke atleet die een medaille behaalt in Vancouver ontvangt van NOC*NSF een fors geldbedrag. Dat staat in de "Atleet overeenkomst Olympische Spelen Vancouver 2010" te lezen die elke atleet moet ondertekenen. Een gouden medaille winnaar krijgt 30.000,= bijgeschreven op zijn/haar bankrekening. Een zilveren plak is 22.500,= euro waard en brons nog altijd 15.000,=

Voor de teamsporters is er een verdeelsleutel opgesteld maar krijgt ieder teamlid altijd minimaal 11.000,= voor een gouden medaille, 8000,= voor een zilveren en 5000,= voor een bronzen. Heren bobbers, dus dan zijn jullie alvast geinformeerd.

Klein minpuntje is als een atleet meerdere medailles wint.Dan volgt een vermindering met 33% van de opvolgende gewonnen medailles. Goed voorbeeld: Stel Sven Kramer wint 2 gouden (5 en 10 K) en een bronzen medaille (ploegen achtervolging) dan zou hij theoretisch 75.000,= (30+30+15 duizend) winnen. De realiteit is dat hij met 55.000,= naar huis gaat (30+20+5 duizend).

Het reglement voorziet niet in het geval dat een team meerdere medailles wint. Dit zouden de heren bobbers (2 en 4 mans) kunnen realiseren. Dat probleem lossen ze later maar op. Eerst die medailles maar binnen zien te halen.

Maar Sven, let je wel op de kleine lettertjes, want daar staat npg wel dat: "De Atleet zorgt zelf voor de fiscale afdracht (inkomstenbelasting) in Canada en/of in Nederland over de verkregen vergoeding (deze is niet belastingvrij). De Atleet vrijwaart NOC*NSF van financiŽle aanspraken/vorderingen van derden, waaronder mede begrepen de fiscus, voortvloeiende uit deze financiŽle vergoeding."

www.olympic-games.eu